8+1 szempont laminált padló választáshoz
2019 November 16
A megfelelő laminált padló kiválasztásakor mindenki szembesül kihívásokkal – rendkívül széles az üzletek kínálata, különböző gyártók, különféle terméktulajdonságokkal ígérnek minőséget és hosszú élettartamot, a ránk nehezedő információ tömeg szinte végtelen, a döntés, pedig egyre csak nehezebb és nehezebb. Ezúttal szeretnénk megkönnyíteni a helyzetedet és lecsökkenteni a választásra fordított időt, éppen ezért összeállítottunk egy olyan segédletet, melyben sorra vesszük a legfontosabb laminált padló választási szempontokat. Lépésről-lépésre megosztunk veled minden olyan információt, amely segítségedre lehet, hogy közelebb kerülj a tökéletes laminált padlóhoz!

1. Garanciális időtartam

Már kezdjük rögtön az elején az egyik legfontosabb terméktulajdonsággal, ugyanis az, hogy egy laminált padló, milyen értékekkel bír, arra egyértelműen utal az előre meghatározott garancia időtartam. Magától értetődő, hogy minél magasabb számot látunk, annál nagyobb az esély, hogy minőségi termékkel állunk szemben. A laminált padlók esetében a gyártó által vállalt garanciát a kopásállóság és a vastagság mértéke, illetve a telepítési rendszer milyensége határozza meg, ezért jegyezd meg, hogy ezek a tulajdonságok fontosak lesznek számodra! A megbízható laminált padló gyártók, mint például az EGGER minimum 10 év garanciát biztosítanak, de elérhető, akár élettartam garancia is egyes termékcsaládok esetén. Tehát figyeld ezt a számot, mert árulkodó lehet és így könnyedén szelektálhatsz!

Amit még fontos megemlíteni, hogy a garancia kizárólag akkor érvényes, hogyha a gyártó által meghatározott pontos rétegrend betartásával kerül telepítésre az adott laminált padló! Így már választáskor gondolj a szükséges kiegészítő termékekre és segédanyagokra!

2. Kopásállósági osztály

A laminált padlók kopásállóságát 3 fő kategóriába soroljuk, melyeket a 31-es; 32-es; 33-as számokkal jelölnek. Mindegyik kategória alkalmas háztartási és közületi felhasználásra is, azonban a különböző számok jelölik, hogy különböző igénybevételnek felelnek meg az adott padlók! Tudtad? A padlók kopásállóságát szabályzó anyag a felső rétegben található korund tartalom határozza meg! Ez az anyag a világ második legkeményebb anyaga a gyémánt után. Minél magasabb a korund tartalom annál magasabb a kopásállóság. Szóval vásárláskor mindig figyelj a kopásállóságra, mindent összevetve a 31-es kategóriába tartozó padlók ideálisak lehetnek alacsony igénybevételű helyiségekbe, például hálószobába, a 32-es és 33-as besorolású padlók pedig forgalmas, magas igénybevételnek kitett helyiségekben, például nappaliba, gyerekszobába! 


3. Telepítési rendszer

A tökéletes padló kiválasztásakor érdemes figyelmet fordítani a telepítési rendszerekre is, ugyanis akár önmagunk szeretenénk megoldani a burkolást, akár szakemberre szeretnénk bízni, időt és ezáltal pénzt spórolhatunk, ha olyan innovatív telepítési technikával rendelkező melegburkolat mellett tesszük le voksunkat, mint például az EGGER laminált padlók, amelyek “Just Click” és “Uni Fit” click rendszerű telepítést biztosítanak. 

A Just Click esetében a padló a már jól ismert, hagyományosan összeilleszthető, dupla billenő clickekkel rendelkezik és akár több embert is igényelhet a lerakás. Az Uni Fit már egy modernebb csatlakozási rendszer (lásd a képen a 3 illesztési módszert), így burkoláshoz elegendő egy ember, hiszen a padlólapok egyesével lerakhatóak, összeilleszthetőek a fejlett click rendszernek köszönhetően. Tehát vásárláskor mindenképp figyelj a választott padló telepítési rendszerére!


4. Fózolás

Te tisztában vagy ennek a szónak a jelentésével? A fózolás a padló szélének ferde, általában 45 fokos vágását jelenti. Mit eredményez ez? Amikor összeillesztjük a padlólapokat, egy V alakú horony jelenik meg, amelynek tulajdonképpen csak esztétikai jelentősége van, hiszen ennek köszönhetően a laminált padló még inkább hasonlít a valódi faparketta megjelenésére. A leggyakoribb fózolási típusok a 2V és 4V, előbbi esetében csak a hosszanti oldal, utóbbi esetében rövidebb és hosszabb oldalak is fózoltak. Válaszd a számodra tetszetős megoldást és ne aggódj a takarítás miatt, a rémhírekkel ellentétben nem bonyodalmas a tisztán tartásuk, a bemélyedés nem mély, így nincs helye a pornak!

5. Nedvességálló kivitel

Amennyiben szeretnéd magad mögött hagyni a csempézett felületek nyújtotta rideg megjelenést és konyhádba, fürdőszobádba is melegburkolatot képzelnél el, van egy jó hírünk: napjainkban már elérhetőek nedvességálló laminált padlók, melyeknek felülete impregnált, így ellenállnak párának, nedvességnek. Amennyiben szívesen válogatnál ilyen típusú laminált padlók között, figyelmedbe ajánljuk az EGGER Aqua+ kollekciót!


6. R10 csúszásmentes felület

A biztonság az első, így érdemes olyan laminált padlót választanod, ami megadja neked ezt a “kis pluszt”, tulajdonképpen csupán arról van szó, hogy a laminált padló felületének struktúráját úgy alakítják ki, hogy az csúszásmentes felületet eredményezzen. Figyeld ezt a terméktulajdonságot választáskor és dönts a biztonság mellett!


7. Antisztatikus felület

Ha olyan laminált padlót választasz, amely antisztatikus felülettel rendelkezik még a takarítást is könnyedebbé varázsolhatod, ugyanis ennek a tulajdonságnak hála melegburkolatod taszítja majd a port. Sőt van még egy érvünk az antisztatikus felület mellett: tapasztaltad már, hogy zokniban sétálgatsz otthon, majd megérinted a kilincset és jön a “jaj megrázott” érzés? Na, erről megfeledkezhetsz a jövőben, ha vásárláskor ügyelsz arra, hogy antisztatikus felületű laminált padlót választasz.

8. Végtelenített mintázat

Zavarja a szemedet, hogy a padlólapok illesztésénél megtörik a burkolat mintázata? Manapság már erre is van megoldás, kaphatóak úgynevezett végtelenített mintás laminált padlók, amelyeknél az illesztések nem látszódnak, a rövid oldalakon, hosszanti irányba folytatódnak a mintázatok. Választáskor ne add alább elképzeléseidet, kutasd fel a számodra legideálisabb megoldásokat!

+1. Szegőléc választék

Amikor már megtaláltad a tökéletes melegburkolatot otthonodba még van előtted egy feladat: az ideális szegőléc kiválasztása! Ha szeretnéd gyorsan letudni ezt a teendőt, akkor választhatod a laminált padlókhoz elérhető színazonos szegőléceket – az EGGER laminált padlók esetében minden egyes padlóhoz találsz ilyet –, de ha inkább valami különlegesebb formavilágra, letisztult fehér színre vágynál vagy esetleg a fallal megegyező árnyalatra festenéd a szegőlécet az sem akadály, már elérhetőek ilyen típusok is, például a PAINT IT szegőlécek!

Ha további szakértői információra vagy éppen inspirációra vágysz melegburkolatokkal kapcsolatban, kövess minket Instagram és Facebook oldalainkon!